marți, 13 septembrie 2016

China: Cap. 7 - Dafen Oil Painting Village - arta in stil chinezesc


Intr-o alta zi a vizitei mele am descoperit in Shenzhen un colt de rai artistic.  Nu sunt o mare cunoscatoare a istoriei artei sau a stilurilor dar sunt o mare iubitoare de frumos si mai ales de "hand-made". Acum, ca acest "hand-made" este creatie proprie sau nu , ramane de discutat... 
Si uite asa am gandit eu introducerea in poveste a unui alt loc faimos in Shenzhen ( si nu numai): Dafen Oil Painting Village, un paradis artistic pe care orice iubitor de frumos l-ar aprecia. Vorbim aici de un mic cartier cu strazi inguste,impanzite de zeci de magazine parfumate de arome de tempera, cu un dute-vino de persoane, culori, emotii si inspiratie, care coloreaza cu magie acest loc parca ireal. In fiecare colt dai peste vre-un pictor tacut,  preocupat numai si numai de panza care prinde viata sub pensula lui magica. In acest loc gasesti orice iti trece prin cap din domeniu: de la materie prima ( vopsea, panza, pensule etc) pana la tablouri in toate, absolut toate stilurile. Mai mult decat atat, Dafen reprezinta o combinatie  a tuturor marilor muzee de arta ale lumii. De ce spun asta? Pentru ca aici poti gasi (sau daca nu exista, poti comanda) replica dupa orice pictura  a fost vreodata creata pe pamantul asta . Bineinteles ca vei primi o piesa de arta executata manual  dar a carei valoare, evident,  nu va ajunge niciodata la nivelul originalului. Nu stiu despre voi, dar eu nu m-am putut abtine sa nu ma intreb daca exista oare si clienti care ar comanda de exemplu ... Gioconda?!?!?!?!?!Si mai ales, de ce ar face asta? Dar atata timp cat acest serviciu este oferit sunt convinsa ca are si clienti. Mi-ar fi placut teribil sa stiu mandarina si sa ma pot hazarda intr-o discutie cu vre-un pictor sau proprietar de galerie de arta de acolo. Cred ca acest loc ascunde multe povesti fantastice .  Nu stiu daca v-am spus vreodata dar unul din lucrurile pe care imi place sa le fac in calatoriile mele si care in China mi-a lipsit, este sa vorbesc cu localnicii. Nici nu stiti cate povesti bizare mi-e dat sa aud daca gasesc vre-un personaj caruia ii place sa vorbeasca si este deschis sa spuna tot ce stie sau chiar si "ce nu stie" :)  Cateodata chiar ma intreb daca povestile pe care le aud sunt reale sau sunt rezultatul imaginatiei bogate ale interlocutorului meu iar asta nu face decat sa amuze teribil :D.
Pe langa picturi am gasit aici magazine de ceramica, covoare chinezesti antice,anticariate cu sute de carti inspiratie pentru artisti, magazine de inramat tablouri dar si bineinteles restaurante si cafenele. Am citit undeva ca guvernul incurajeaza tineri artisti sa se stabileasca in acesasta regiune oferindu-le facilitati ceea ce face ca oraselul picturii sa creasca in fiecare an. Mie mi s-a parut un loc excelent pentru un tanar artist, in primul rand pentru ca are posibilitatea sa exerseze, apoi sa castige un ban cinstit si nu in ultimul rand sa se faca remarcat. Da, ati inteles bine, pe langa replici ale tablourilor faimoase, portretele pe care le pot executa la comanda chiar si dupa fotografii, ei isi pot etala aici si propriile creatii. Mie una mi s-a parut un loc fascinant pe care il recomand din suflet tuturor. Dupa parerea mea as fi putut petrece aici zile intregi din pacate timpul nu mi-a permis sa vin decat o singura data si aia "zdrentuita". Daca va puteti imagina, calatoria cu metroul pana la Dafen a durat aproape 1,30 ore.

 Si aici cred ca a venit momentul sa va vorbesc macar un pic despre metroul din Shenzhen. Nu va speriati, nu o sa fie o poveste lunga deoarece am decis sa las cifrele sa vorbesca. A fost dat in folosinta in 2004, are in prezent 6 linii cu 135 de statii care se intind pe o lungime de 230,6 km. Se gaseste intr-o continua faza de expansiune ceea ce ma face sa cred ca poate chiar in momentul in care scriu aceste cateva  randuri lungimea liniilor de metrou creste ametitor. Vorbim insa de metroul unui oras care se intinde pe o suprafata de aproximativ 2.000 km² si peste 10 milioane de locuitori. Ca sa intelegeti greutatea acestor cifre o sa va spun ca de exemplu, Bucurestiul se intinde pe o suprafata de 228 km² si are aproximativ 2 milioane de locuitori. Poate o sa intelegeti acum uimirea mea, un european ajuns pentru prima data in viata in China :)  Si da, recunosc, metroul a fost inca unul din punctele forte ale orasului care m-a fascinat. Bineinteles ca, nu in acelas mod in care m-a fascinat anul trecut metroul din Moscova  despre care v-am povestit  aici. Vorbind deci despre doua lucruri absolut diverse. In Shenzhen metroul este aproximativ nou, statiile sunt construite intr-un stil modern, peroanele sunt marginite de un geam astfel incat nimeni nu poate "cadea" pe linia de metrou, atunci cand metroul ajunge in statie stii dinainte unde se va deschide usa, este dotat cu toaleta si amenajat pentru persoanele cu deficiente locomotorii, totul este curat, frumos organizat si nu in ultimul rand este prietenos strainilor ( toate statiile sunt traduse in ambele limbi astfel incat reusesti sa te descurci linistit chiar daca nu stii mandarina). Am atasat si doua fotografii, poate nu cele mai reprezentative dar singurele pe care le-am surprins, asa incat sa va faceti si o idee vizuala despre ce vorbesc.





Cum incepusem sa va spun, in Dafen se poate ajunge fie metroul pe linia albastra Longgang iar statia de metrou se numeste chiar Dafen fie cu taxiul. Mie una  mi s-au parut taxiurile destul de  accesibile  in Shenzhen asa ca nu ezitati sa le incercati. Un tips pentru vizita oraselului artistic este sa incercati sa ajungeti acolo cat mai dimineata deoarece atunci se intampla toata "actiunea". Dupa-amiaza pictorii incep deja sa se retraga, la fel si clientii ceea ce bineinteles domoleste pulsul imprejurimilor. Dar in acelasi timp poate fi o ocazie tot la fel de minunata sa ii explorezi in liniste fiecare coltisor obscur. Dar destul cu vorbele! :) 
Sa lasam acum fotografiile sa vorbesca de la sine. Vizionare placuta!
































Pe curand!
Viata E Fantastica! :D

2 comentarii:

  1. Hei, imi plac foarte mult statuietele rosii si, da, cred ca sunt destule tablouri pe care nu stiu daca cineva le cumpara (usor ciudatele), dar imi plac acele inimi atarnate sub ~streasina~ casei si lada cu copilul din gasca mai mult sau mai putin vesela...

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei Mimisa!Pupici de la mine. Erau mult mai multe lucruri interesante acolo pe care nu am reusit sa le surprind in fotografii. Este cu siguranta unul din locurile care nu trebuiesc ratate in Shenzhen!Lada cu copilul mie mi se pare vesela pentru ca mi-a adus aminte cat de fericita eram cand eram copil sa ma joc in cele mai simple moduri fara a avea nevoie de lucruri scumpe sau de ultima tehnologie :) Viata E Fantastica!!!

    RăspundețiȘtergere

Patrunde in Lumea Mea Fantastica si spune-ti parerea! :D