joi, 25 februarie 2016

Blocat in usa

          In Indonezia am avut sansa sa lucrez cu doi chinezi simpatici. Am colaborat cu ei timp de trei saptamani timp in care am putut sa-i urmaresc indeaproape. Unul era rezident  in Jakarta de cativa ani, celalalt era venit pentru prima data, chiar din China. Erau politicosi, muncitori si intotdeauna ne surprindeau cu cate ceva despre ei, despre cum e la ei in tara, cum se fac anumite lucruri si cum nu....etc. Unul din ei m-a surprins cel mai tare cand intr-o zi ne-a intrebat daca obisnuim sa tragem un pui de somn dupa pranz. Pui de somn?!? M-am uitat la el cu gura cascata, intreband mirata: "unde, in birou?". "Da", imi raspunde el relaxat. "Noi obisnuim zilnic sa tragem un scurt somn dupa masa, pe scaun in birou...". Dupa aceasta mini discutie care a fost ca un preambul a tot ceea ce avea sa se intample nu m-a mai surprins cand dupa paranz, evaporandu-se din discutiile aprinse, il vedeam tolanit in propriul scaun, facandu-si siesta intr-un fel pe care nici macar popoarele latine nu il fac. Mai avem atatea de invatat... :)
          Inainte de plecarea in Indonezia am comunicat cu ei prin e-mail-uri. Ne-am amuzat atunci cand am descoperit ca pe unul dintre ei il chema Arnold (sau, asa cum aveam sa descoperim ulterior, pentru a facilita comunicarea cu occidentalii, fiecare adopta un nume occidental), ceea ce ne-a adus cu gandul evident la Schwarzeneger. Ne-am imaginat un chinez de o inaltime medie de 1,50 m si evident m-am amuzat copios cu colega mea. Atunci cand ne-am cunoscut efectiv insa, am descoperit un chinez inalt (mult mai inalt ca mine), robust si care isi purta cu mandrie numele "adoptat". Asa am ajuns la discutia despre cum le aleg chinezii nume copiilor. Ei bine, ma credeti sau nu, este un adevarat ritual si proces de brainstorming pentru parinti. Asa cum ne-au relatat chiar ei, sunt foarte posibile cazurile in care copii se nasc si nu primeasc un nume chiar si cateva saptamani dupa nastere daca procesul de alegere a acestuia nu a fost incheiat. De ce? Pentru ca, de fapt, numele este mult mai important decat noi ne putem macar imagina, pentru ca este ca un prim cadou pe care il oferi copilului deoarece ii va influenta puternic toata viata , ii va purta noroc sau dupa caz, ghinion daca nu este ales corespunzator . 

         Apoi, ca un copil curios ce sunt si am fost dintotdeauna, m-a urticat pe undeva si am intrebat entuziasmata  ce inseamna numele meu in mandarina. Cei doi au inceput sa zambeasca pe imbufnate si mi-au zis ca nu pot sa imi zica. Curiozitatea mea depasise deja limitele universului si doar pentru ca am insistat exagerat, pana la urma mi-au zis: "numele tau inseamna "blocat in usa"" la care au adaugat zambind si oarecum mai mult pentru ei " noi nu intelegem cum  niste parinti pot oferi un astfel de nume copilului lor" :D Am daruit astfel o bine-meritata portie de ras tuturor celor prezent si in acelasi timp m-a pus un pic pe ganduri. Nu stiu cum o fi cu adevarat dar eu cred ca numele asta mi-a purtat noroc mai ales ca eu m-am ghidat pana acum de semnificatia din latina care inseamna cantec. Voi stiti ce semnificatie are numele vostru?Poate ar fi un moment bun sa va informati :)

         Inca de la vizita in Indonezia (care m-a fascinat), a inceput deschiderea mea catre lumea asiatica descoperind ca are de oferit mult mai multe decat stiam eu pana atunci. Va amintiti ca spuneam ca am stat in continuu cu aparatul foto in mana si cu exclamatia "serios? chiar asa faceti?chiar asa se intampla?wow!!!..."Am decis inca de pe atunci ca este vorba despre alta lume. Recunosc, mi-a trecut cliseic prin cap cum ar fi sa ajung in China sau chiar Japonia desi sincer acum, nu cunosc multi oameni care si-ar fi programat un concediu relaxant sau un city breack tocmai in China :) Asa ca, slabe sanse si departe de mine gandul pana cand ... doar pentru ca Viata E Fantastica, am primit cadoul.V-am promis ca revin cu detalii despre cum va continua viata mea fantastica si va multumesc pentru rabdare.

      Asadar, DA dragii mei, iata-ma in a 15-a zi a anului Maimutei de Foc, servind dumpling in Beijing si descoperind Tang Yuan ( un desert traditional care se serveste impreuna cu familia cu ocazia sarbatorilor, acum fiind Festivalul Lanternelor) si mai ales acum scriindu-va aceasta scrisoare avand in fata privelistea unui minunat golf, desprins parca din filmele americane. Deci, ce poate fi mai frumos decat sa sarbatoresti nou an chinezesc chiar in tara mama si sa ai ocazia sa traiesti efectiv printre ei chiar si pentru o scurta perioada. Povestea asadar, continua! :)



Cu promisiunea ca voi reveni cu povestiri fantastice de aici, nu-mi ramane decat sa va urlu fericita ca:

VIATA ESTE CU ADEVARAT  FANTASTICA IN ... CHINA!!!!!!!!!!!!!

PS.1 Pentru a spulbera orice dubiu: nu, nu m-am mutat aici, sunt doar in trecere :)
PS.2 Pana acum am invatat sa scriu caracterele de la 1 la 10. Acum invat sa le pronunt. Este super interesant totul! Asa ca, in urmatoarele postari o sa va invit printre altele si la mini lectia de mandarina. Nu este usoara dar sunt sigura ca pana la sfarsitul acestei vizite vom reusi macar sa ne scriem numele!:D

Semneaza cu drag "Blocat in usa" :)
 
  Risultati immagini per chinese numbers characters

4 comentarii:

  1. Tu esti INGERUL care spune oamenilor ca visurile se implinesc, ca TOTUL este posibil, ca totul se intampla, ca (asa cum spunea si Coelhio) Universul comploteaza la implinirea acestora, trebuie doar sa visam, sa avem timp sa visam, sa ne oprim din toata rutina si nebunia vietii cotidiene si sa sa visam...sa ne spunem visurile, sa le scriem, sa le implinim...om frumos, esti fantastic(a)!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Doamne, multumesc! Nu sunt un inger insa cine are urechi sa ma auda cred ca este foarte norocos.O fac pentru voi toti cu drag si m-as bucura sa stiu ca am schimbat vieti in bine. Cred ca ar fi o mare implinire!

      Ștergere
  2. In ceea ce priveste interpretarea numelui, hmmm, esti BLOCAT(a) IN USA pentru ca nu te decizi ce usa sa deschizi! universul tau este plin de usi, unele mai colorate, altele mai terne, altele mai scrijelite de umbre, de dureri, de framantari, dar sunt usile tale si sunt multe...blocajul este doar momentul acela de decizie, in care hotarasti pe care o alegi pentru a continua drumul in viata ta fantastica!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Interesanta interpretare, Mimisa. Cred ca viata este un buchet de alegeri. Unele mai bune, altele mai putin bune. Dar tot ea ne dicteaza si cand sa schimbam alegerile. Nimic nu este batut in cuie. Pentru ca Viata E Fantastica orice decizie se poate ajusta :)

      Ștergere

Patrunde in Lumea Mea Fantastica si spune-ti parerea! :D